KALİTE

Spot Tekstil üretimin her aşamasında titiz bir kontrol süreci uygulamaktadır. Ürünlerinin kalitesini her aşamada kontrol eden Spot Tekstil; sistemini üretimin ilk defada, eksiksiz ve doğru olarak yapılması prensibi üzerine kurmuştur.

Kumaşların kalitesi; kalite güvence ekibinin düzenli olarak yaptığı testler ve kontrollerle korunmaktadır. Kalite Güvence Departmanının  temel görevi; müşteri talepleri doğrultusunda ürünün kalitesinin sürekliliğini sağlayacak sistemi kurmak, bu sistemin düzenli ve sürekli işleyişini sağlamaktır.

 

Mamul kumaş girişinden, bitmiş mamul ürün sevkıyatına kadar olan bütün işlemlerde müşteri standartlarının dışına çıkılmaması için sürekli takip ve kontrol süreci uygulanmaktadır.

 

Kalite Sistemindeki temel amaç, üretim sürecinde her birimin bir sonraki birime sorunsuz ürün aktarımıdır. Üretim birimlerinde oluşabilecek kalite anlamındaki tıkanıklıkları çözmek, sorunların çok daha önceden tespitidir.

Mamul kumaş girişinden itibaren yapılan testler müşterilerin talep ettikleri yöntemler ile yapılmakta ve yine müşterilerin kriterlerine göre değerlendirilmektedir.

 

Fabrikaya girişi yapılan bütün kumaş partilerinin, tüm toplarının gramaj ve en kontrolü hassaslıkla yapılmaktadır. Siparişlere ait bütün partilere uygulanmak üzere, parti bazında yıkama testi yapılarak en-boy çekme, kumaş dönme miktarları tespit edilmektedir. Yine yıkama testi multifiber ile yapılarak yıkama kirletme haslığı, yıkama öncesi ve sonrası renk değişim kontrolü, kombine renkler ile birlikte kullanılacaksa renk akma testleri ve yıkama sonrası tüylenme ve tuşe kontrolleri yapılır.

 

Sürtünme haslığı kontrolü, kanat farkı kontrolü, tutum ve tuşe kontrolü yapılır, renk süreklilik kartelası hazırlanır partiler arası ton farklılıkları kontrol edilir. Buhar çekme testleri, kumaşta sans kayması ve göbeklenme kontrolü, metraj ve pano baskı desen-boyut kontrolü, kumaş kontrol makineleri ile kumaşın görsel olarak kontrolü, dikiş mukavemet testi (baskılı mallarda fikse sonrası yapılır).

 

Testler tamamen müşterinin belirlediği şartlar altında yapılır. Bu şartlarda temel kural tüketicinin kullanım şekli gibi olmasıdır. Aynı şekilde aksesuarlar da mamul kumaş gibi sıkı bir denetime tabi tutulurlar.

Yıkama sonrası renk değişimi, sürtünme sonrası renk verme, nikel testi, PVC kontrolü, düğme-çıtçıt-kuşgözü gibi mukavemet ile ilgili aksesuarların mukavemet testi için ön çalışmalarının yapılması, demir içerip içermediğini kontrolü, fermuarların açma-kapama testleri, yıkama sonrası kontrolü, bütün etiketlerin yıkama testi, dikiş bobinlerinin renk okeyleri vb. gibi kontroller yapılır.

 

Bütün bu test ve kontrol sürecinde Laboratuvar bölümü etkin bir rol oynar, üretim öncesi olduğu gibi, üretim sırasında da rastgele alınan numuneler sürekli testlere tabi tutulur. Yıkama testleri, mukavemet testleri, nikel testleri rastsal olarak yinelenir. Özellikle baskılı mamullerin, baskı yıkama haslık ve sürtme haslık kontrolleri çok detaylı olarak yapılmaktadır.

 

Bütün bu test ve kontroller sırasında elde edilen her bilgi, her veri  rapor halinde tutularak arşivlenir.

Konfeksiyon üretimi sürecinde sıkı bir kontrol yapılır, müşteri bazında ayrılmış olan QC grubu ürünün konfeksiyon üretimindeki bütün sürecine eşlik eder. Üretimin hiçbir noktasında kalite açısından standartlardan uzaklaşmasına izin verilmez. Sıkı bir ara kontrol süreci ve müşterilerin talep ettiği AQL standartlarına göre final kontrolü ile mamuller müşteriye sunulur.

 

QC grubunun ayrıca fason işletmelerinin geliştirilmesi ve eğitimi ile detaylı olarak ilgilenen ekibi vardır. Müşteri standartları bu ekip tarafından fason işletmelere düzenli olarak anlatılır, belirli periyotlar ile bu eğitimler tekrarlanır.

 

Kırık iğne prosedürü bütün müşteriler için eksiksiz uygulanır. Düzenli olarak kırık iğne prosedürünün uygulaması ve denetlenmesi yapılır. Sürekli olarak birimler için raporlar tutulur. Mamul ürünlerin tamamı kolileme öncesi, İğne Detektöründen geçirilerek son bir kez kontrol edilir.